home

contact  login
zoeken
zoeken

Maart: internationale maand van dikkedarmkanker 

In het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker worden alle 56 t.e.m. 74-jarigen in Vlaanderen uitgenodigd om een staal van de stoelgang op te sturen om dikkedarmkanker en voorlopers ervan (poliepen) tijdig op te sporen. Dit nog voor er klachten zijn.  Vroegtijdige opsporing verhoogt immers sterk de kans op genezing. In 2014 heeft maar liefst 50,3% van de Vlamingen die in 2014 een brief met afnameset ontvingen, een staal opgestuurd naar het labo. In Herk-de-Stad nam 59,3% deel aan dit bevolkingsonderzoek en zo scoort onze gemeente hoger dan de responsgraad voor onze provincie.

Wat kan je zelf doen om dikkedarmkanker vroegtijdig op te sporen?
Doe mee aan dit bevolkingsonderzoek indien je een uitnodiging ontvangt. In 2016 krijgen alle pare leeftijden van 56 t.e.m. 74 jaar (56-58-60-62-64-66-68-70-72-74 jarigen) met de post een gratis afnameset om thuis een staal van de stoelgang te nemen en op  te sturen naar het labo. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang gemeten. Binnen de twee weken ontvangt de deelnemer en zijn/haar (huis)arts het resultaat. Is er teveel bloed aanwezig, is het aangeraden een kijkonderzoek (coloscopie) te laten uitvoeren. Als alles in orde is, ontvangt de deelnemer  na 2 jaar een opnieuw een uitnodiging en een afnameset.

Vragen? Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts!

Vragen over het bevolkingsonderzoek? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be, stuur een e-mail naar kanker@bevolkingsonderzoek.be of bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur. 

Gezondheid