home

contact  login
zoeken
zoeken

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker 

Wat is eigenlijk een bevolkingsonderzoek naar kanker?

- Het onderzoek is voor mensen die geen klachten hebben en geen verhoogd risico op de ziekte hebben.

- Het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden door de Vlaamse overheid.

- Je maakt gewoon zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij je huisarts of gynaecoloog.

- Er wordt gekeken of er afwijkingen zijn die kunnen wijzen op een bepaalde kanker. Pas na vervolg-onderzoek (indien nodig) wordt een diagnose gesteld.

In het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker worden alle 25- t.e.m. 64-jarige vrouwen in Vlaanderen aangemoedigd om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Met een uitstrijkje is baarmoederhalskanker makkelijk op te sporen. Ook de voorstadia ervan, waarin de ziekte nog heel beperkt of nog niet ontwikkeld is, worden via de test opgespoord. Je hebt dan nog geen kanker en een eenvoudige behandeling is vaak al genoeg om te voorkomen dat je wel baarmoederhalskanker krijgt.

Wanneer je in de afgelopen drie jaar geen uitstrijkje hebt laten nemen, ontvang je van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief om een uitstrijkje te laten nemen door je huisarts of gynaecoloog. Enkele weken nadat je het uitstrijkje hebt laten nemen, ontvangt je arts het resultaat.

In 2014 heeft maar liefst 61,2 % van de Vlaamse vrouwen een driejaarlijks uitstrijkje laten nemen. Het Centrum voor Kankeropsporing en de Vlaamse Overheid streven naar een deelname van 65 % van de vrouwen van 25 t.e.m. 64 jaar in 2020.

In onze provincie nam 57,9 % deel aan dit bevolkingsonderzoek en zo scoren we lager dan de deelname voor Vlaanderen.

Om tegen 2020 het streefcijfer van 65% te behalen is er dus nog werk voor de boeg in onze gemeente. 

Een uitstrijkje blijft belangrijk na de menopauze!

Vaak denken vrouwen dat ze na de leeftijd van 50 jaar geen risico meer lopen, dat een baarmoederhalskanker een ziekte van jonge vrouwen is. Dat is een misvatting!

In onze provincie liet minder dan de helft van de vrouwen ouder dan 55 een driejaarlijks uitstrijkje nemen.

Vragen? Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog!

Vragen over het bevolkingsonderzoek? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be, stuur een e-mail naar kanker@bevolkingsonderzoek.be of bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur.

Bekijk ook het animatiefilmpje over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker via www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker.